Program

The school will take place from Sunday afternoon (welcoming talk and school organization) to saturday at noon.

This is a preliminary program that will be updated :

 Sunday        

  • 12h30-17h30    Registration
  • 17h30-17h50    Welcoming Talk and school organization (20min)
  • 17h50-18h30    Proposals preparation and OPC selection process  (40min)


Monday         

  • 08h30-10h20    Introduction to interferometry I (1h50)
  • 10h20-10h40    Coffee Break
  • 10h40-12h30    Introduction to interferometry II (1h50)
  • 12h30-13h30    Lunch Break
  • 13h30-17h30    Practice session : Interferometry basics including tutorial on ASPRO2 (4h)


Tuesday      

  • 08h30-09h25    Overview of the VLTI and its evolution (55min)
  • 09h25-10h20    The GRAVITY instrument and its science results (55min)
  • 10h20-10h40    Coffee Break
  • 10h40-11h35    MATISSE Overview    (55min)    
  • 11h35-12h30    MATISSE Data Reduction (55min)
  • 12h30-13h30    Lunch Break
  • 13h30-17h30    Practice session : MATISSE Data reduction (4h)


Wednesday            

  • 08h30-09h25   Theory and Modelling  of YSO  (55min)
  • 09h25-10h20   Interferometry of YSO review (55min)   
  • 10h20-10h40   Coffee Break
  • 10h40-11h35   Planet formation and interferometry (55min)
  • 11h35-12h30   Exoplanets and Interferometry (55min)
  • 12h30-13h00   Asteroids and Interferometry (30min)  
  • 13h00-00h00   Social Afternoon and Evening


Thursday        

  • 08h30-09h30    Introduction to model fitting of interferometric data (1h)
  • 09h25-12h30    Practice session : model fitting with LITPro (3h)
  • 12h30-13h30    Lunch Break
  • 13h30-14h30    Lecture: Short introduction to radiative transfer (1h)
  • 14h30-17h30    Practice session : radiative transfer modelling with RADMC3D (3h)


Friday               

  • 08h30-09h25    The CHARA Array (55min)
  • 09h25-09h55    SPICA : the new visible instrument at CHARA (30min)  
  • 09h55-10h25    MIRCX and MYSTIC : near-infrared interferometry at CHARA (30min)
  • 10h25-10h40    Coffee Break
  • 10h35-11h30    Principles of image reconstruction    (55min)   
  • 11h30-12h00    Overview of optical interferometric images (30min)
  • 12h00-12h30    Seminar on the software used in the practice session : IRBIS (30min)
  • 12h30-13h30    Lunch Break
  • 13h30-17h30    Practice session : Image Reconstruction with IRBIS    (4h)
  • 19h30-20h30    Public Talk    (Probably in French but with English slides)
  • 21h30-00h00    Observations with amateur telescopes (maybe interferometry on Jupiter and Saturn moons)


Saturday           

  • 08h30-12h30    ESO Proposals Preparation final session
Online user: 1